Dankjewel! Je bent ingeschreven.
Oeps, er ging iets mis!

Blog

Zoek je problemen?

Gisterenavond om 19.00 uur was het eindelijk zover, Mark Rutte heeft een aantal belangrijke versoepelingen van de maatregelen aangekondigd. We mogen eindelijk ons kapsel weer laten fatsoeneren door mensen die het wél echt kunnen, we mogen weer heerlijk van de zon en een drankje genieten op onze favoriete terrassen, en we mogen de calorieën die we hebben opgedaan op het terras er weer vanaf sporten.

Het is indrukwekkend om te zien hoe flexibel ondernemingen de afgelopen tijd zijn geweest, en ook de komende periode nog moeten zijn. In een aantal weken zijn er compleet nieuwe ideeën bedacht en gelanceerd om in ieder geval nog omzet te genereren. Organisaties hebben manieren gevonden om effectief en efficiënt thuis te werken, en daar de juiste digitale middelen voor in te zetten.

Er zijn zelfs ondernemingen die in deze enorm korte tijd zich niet alleen aan wisten te passen aan de maatregelen, maar het voor elkaar hebben gekregen om over de tweede berg te denken.

Maar stel je nu eens voor, dat eind 2019 in China, het Corona Virus niet op de mens was overgegaan. Dan hadden we geen pandemie gehad, niet zoveel doden, niet in (intelligente)lockdown gehoeven. Dan had de economie gewoon verder gegroeid zoals voorspeld en had niemand zijn gedrag of kijk op de wereld hoeven veranderen. Dan hadden we net zoveel gevlogen als we altijd al deden, voor zo laag mogelijke prijzen. Dan hadden niet al die bedrijven om hoeven te vallen met alle gevolgen van dien. Etc.

Hoe hadden we er dan achter gekomen dat we in staat zijn om zó snel te veranderen, ons aan te passen en nieuwe ideeën te bedenken en testen?

Want laten we eerlijk zijn, als we deze flexibiliteit op een positieve manier in kunnen zetten om onze MKB ondernemingen te laten groeien, dan zijn we tot veel meer in staat dan dat we de afgelopen jaren hebben gepresteerd.Waarom krijgt een pandemie dit dan wel voor elkaar?

Een bekend voorbeeld is wanneer je aan een groep mensen vraagt om te gaan staan en hun hand zo hoog mogelijk in de lucht te steken. Wanneer iedereen dit doet, en je vervolgens vraagt om nu hun hand nog net iets hoger uit te steken, zul je zien dat vrijwel iedereen eigenlijk nog een stukje hoger kan dan dat ze eerst deden, bijvoorbeeld door op hun tenen te staan.

Nu zien we hetzelfde gebeuren. Deze crisis zorgt ervoor dat we als ondernemers en als samenleving in het geheel, daadwerkelijk tot het uiterste onze hand moeten uitsteken. De pandemie en de regels van de overheid zijn vergelijkbaar met die persoon die vraagt om nog net iets hoger je hand uit te steken. We zien in dat we niet anders kunnen en beseffen het directe belang ervan.

Maar daarnaast zien we ook wel in dat we deze volledig uitgerekte houding niet lang volhouden. De gisteren aangekondige versoepelingen hadden niet veel langer op zich moeten laten wachten, en voor sommigen duurt het alsnog te lang.

De grote vraag is dus: hoe kunnen we als MKB deze uitgerekte houding inzetten om onze onderneming in de toekomst veel sterker te laten groeien, zonder daarbij uitgeput te raken?

Het antwoord is: continu schakelen tussen het lange en korte termijn.

De snelle flexibele veranderingen kun je zien als het korte termijn. Snel ideeën bedenken, niet perfecte versies van die ideeën zo snel mogelijk testen en vervolgens aanpassen wat niet werkt. Eigenlijk dus heel even die volledig uitgerekte houding aannemen, onderzoeken wat je daarmee kunt bereiken, en vervolgens weer ontspannen. Als je dit continu doet zullen er veel ideeën bij zitten die eerst niet werken, of überhaupt nooit gaan werken, maar ook ideeën die erg succesvol zijn en je verder helpen groeien met je onderneming.Maar dan is vervolgens de grote vraag, hoe bedenk ik die ideeën, hoe weet ik welke ideeën het testen waard zijn, en hoe weet ik of ze succesvol zijn in de toekomst? Terwijl ik tegelijk daarnaast de onderneming zoals het nu is draaiende moet houden.

Dat is waar de focus op lange termijn in beeld komt. Het is essentieel dat je een strategie hebt voor je merk: hoe ziet het er over 5-10 jaar uit en wat is het plan om daar te komen? Zonder die strategie heb je geen enkele houvast. Je hebt geen idee welke ideeën je moet testen, als het je überhaupt lukt om vernieuwende ideeën te bedenken. Zonder strategie voor de lange termijn zul je voornamelijk voortborduren op je oorspronkelijke idee, je oorspronkelijke(vooral regionale) netwerk voor nieuw werk en personeel, en wordt het dus onmogelijk om in de volgende groei fase te komen.

Je kunt het als volgt zien: toen je de onderneming begon ben je op zoek gegaan naar een probleem van een bepaalde doelgroep, hebt dit vervolgens succesvol opgelost en dat heeft je tot dit punt van je onderneming gebracht. Dit probleem oplossen genereert je omzet en daarmee kun je tot een bepaald formaat groeien. Dat formaat heb je nu bereikt.Nu is het tijd om de middelen die je hebt verzameld met het oplossen van een probleem, in te zetten om nieuwe problemen te zoeken. Op basis van je strategie kun je jezelf afvragen, welke problemen zou mijn doelgroep in de toekomst nog meer tegenaan kunnen lopen, die aansluiten bij mijn strategie?

We weten nu dat we het kunnen.
We weten nu hoe flexibel en vindingrijk we kunnen zijn.

Laten we vanaf nu niet wachten tot een probleem ons overvalt, maar laten we zelf op zoek gaan naar die problemen!

Gerelateerde artikelen